Yaş Problemleri Çözümlü


Sponsorlu Bağlantılar

Çözümlü Yaş Problemleri

YAŞ PROBLEMLERİ

Belli bir sene sonra herkesin yaşı aynı miktarda artar.

İki kişinin yaşları toplamı t yıl sonra 2t artar.

Sponsorlu Bağlantılar

Belli bir sene önce herkes aynı miktarda gençti.

Üç kişinin yaşları toplamı t yıl önce 3t daha azdı.

İki kişinin arasındaki yaş farkı zamanla değişmez.

Örnek 1

Bir baba 48, oğlu 18 yaşındadır. Kaç yıl sonra yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olur?

A) 4 B) 8 C) 9 D) 12

Çözüm

Baba ile oğlunun yaşları farkı 48 – 18 = 30 dur.

Yaşları farkı hiç bir zaman değişmez.

Yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olacağından,

30 x 3 = 90 olmalıdır.

48 + 18 = 66 (şimdiki yaşları toplamı)

90 – 66 = 24 ® Yaşları toplamı artmalı

24 : 2 = 12 yıl sonra olur.

Cevap D

Bu soru tipleri denklem kurularak ta çözülebilir. Şimdi bu tip örnekler yapalım:

Örnek 2

Salim’in 4 yıl önceki yaşının, 6 yıl sonraki yaşına oranı dir. Buna göre, Salim’in şimdiki yaşı kaçtır?

A) 11 B) 12 C) 13 D) 14

Çözüm

Salim’in şimdiki yaşı x olsun. Verilenlere göre,


Cevap D

Örnek 3

62 yaşında olan bir annenin yaşı, 5 er yıl arayla doğmuş dört çocuğunun yaşlarının toplamına eşittir. Buna göre, en küçük çocuk doğduğunda anne kaç yaşındaydı?

A) 40 B) 52 C) 54 D) 56

Çözüm

En küçük çocuğun yaşı x ise, diğerlerinin yaşları sırasıyla x + 5, x + 10 ve x + 15 olur.

Verilenlere göre,
x + (x + 5) + (x + 10) + (x + 15) = 62

4x + 30 = 62

4x = 32

x = 8 («) olur.

Buna göre, en küçük çocuk doğduğunda anne,

62 – 8 = 54 yaşında idi.

Cevap C

Yaş Problemleri


Yaş Problemleri

1. 3 yıl önce 9 yaşında olan Selin, şimdi kaç yaşındadır?
A) 12 B) 14 C) 13

2. 4 yıl sonra 13 yaşında olacak olan Asiyenur, şimdi kaç yaşındadır?
A) 10 B) 17 C) 9

3. 2 yıl önce 15 yaşındaydım. Şimdi kaç yaşındayım?
A) 17 B) 18 C) 19

4. 5 yıl önce 12 yaşında olan Çağrı, şimdi kaç yaşındadır?
A) 16 B) 17 C) 18

5. Göksel 4 yıl sonra 11 yaşında olacak. Göksel şimdi kaç yaşındadır?
A) 6 B) 7 C) 15

6. Ablam 4 yıl sonra 19 yaşında olacak. Ablam şimdi kaç yaşındadır?
A) 13 B) 23 C) 15

7. Ağabeyim 5 yıl önce 13 yaşındaydı. Ağabeyim şimdi kaç yaşındadır?
A) 16 B) 18 C) 8

8. 2 yıl sonra 9 yaşında olacak olan Ezgi, şimdi kaç yaşındadır?
A) 7 B) 11 C) 12

9. Hakan 5 yıl sonra 13 yaşında olacaktır. Hakan şimdi kaç yaşındadır?
A) 7 B) 8 C) 18

10. 7 yıl sonra 15 yaşında olacak olan Harun, şimdi kaç yaşındadır?
A) 6 B) 7 C) 8

Cevaplar:

1-A
2-C
3-A
4-B
5-B
6-C
7-B
8-A
9-B
10-C

Yaş Problemleri

bir babanın yaşı üç çocuğunun yaşları toplamının 4 katıdır.çocukların yaşlarının toplamı babanın yaşına geldiğinde baba ve çocukların yaşları toplamı 90 oluyor.babanın bugünkü yaşı kaçtır ?

5.sınıf Matematik Yaş Problemleri Soruları

lütfen 5.sınıf olsun…

Hız Problemleri

ÖRNEK 1:

İki şehir arası 450 kilometredir.Karşılıklı hareket eden
iki taksiden birinin saatteki ortalama hızı 70 kilometre,
diğerinin 80 kilometredir.İki taksi kaç saat sonra karşılaşırlar?

ÇÖZÜM:
İki şehir arası uzaklık,hızlar toplanarak bölünür:

70+80=150
450:150=3 saat sonra karşılaşırlar.

ÖRNEK 2:

İki köyden karşılıklı hareket eden iki kişiden birinin saatteki ortalama hızı 5 kilometre,diğerinin
6 kilometredir.3 saat sonra karşılaştıklarına göre,köyler arası
kaç kilometredir?

ÇÖZÜM:
Hareket karşılıklı olduğu için,hızlar toplamı süre ile çarpılır:

5+6=11
11×3=33 kilometre(iki köy arası)

ÖRNEK 3:
Saatteki ortalama hızı 70 km olan bir otomobil ile saatteki ortalama hızı 40 km olan bir tır,aynı anda aynı yönde hareket ediyorlar.2 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km olur?

ÇÖZÜM:
Hızlar farkı süre ile çarpılır:

70-40=30(hızlar farkı)
30×2=60 km (aralarındaki uzaklık)

alıntı

Sponsorlu Bağlantılar

Tepkin Ne Oldu?

Çok Tatlı Çok Tatlı
0
Çok Tatlı
Sesli Güldüm Sesli Güldüm
0
Sesli Güldüm
Rezil Rezil
0
Rezil
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Yok Artık Yok Artık
0
Yok Artık
Başarılı Başarılı
0
Başarılı

Yorum 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaş Problemleri Çözümlü

Giriş Yap

Hesabınız yok mu?
Üye Ol

reset password

Geri
Giriş Yap

Üye Ol

Not delilerine katıl!

Geri
Giriş Yap
Tür Seç
Kişilik Testi
Kişilik hakkında gizli kalmış özellikleri ortaya çıkarmaya çalışan sorular listesi.
Bilgi Yarışması
Bilgi seviyesini ölçmeye çalışan sorular listesi.
Anket
Karar verme veya düşünceleri toplamaya yardımcı olan oylama.
Hikaye
Görsellerle desteklenmiş şekilli yazılar.
Liste
Bildiğimiz liste.
Sıralı Liste
Sıralı Liste
Caps
Kendi caps'lerinizi oluşturmak için resim yükleyin.
Video
Youtube, Vimeo yada Vine Videoları